Δάσος και αγάπη

GR/ EN

Facebook/ Instagram

Τι είναι το Δάσος και αγάπη

Το Δάσος και αγάπη είναι μια συνειδητή επανασύνδεση με τη φύση, με τέτοιους τρόπους που ενεργοποιούνται τα ένστικτα των ανθρώπων και η ικανότητα τους να αφουγκράζονται τον κόσμο με την καρδιά τους.


Σε ποιους απευθύνεται

Σε ελέυθερους ανθρώπους που αγαπούν τις βόλτες στη φύση και την εξερεύνηση των συναισθημάτων τους.


Που πραγματοποιείται το Δάσος και αγάπη

Το Δάσος και αγάπη λαμβάνει χώρα σε ένα μικρούτσικο ορεινό χωριό, το Γούρρι, που αξίζει να γνωρίσεις!

Οι βόλτες πραγματοποιούντε στο πανέμορφο μονοπάτι της φύσης του χωριού, από το οποίο περνά ένα ποταμάκι που καταλήγει σε ένα όχι και τόσο γνωστό, μα υπέροχο μικρό καταρράκτη! Τους χειμερινούς μήνες και ανάλογα της βροχόπτωσης, το ποταμάκι και ο καταρράκτης, ζωντανέυουν. Το μόνοπάτι είναι ένας φυσικός βιότοπος που φιλοξενεί μέσα στην αγκαλιά του τοπική χλωρίδα και αυτοφυή κυπριακή βλάστηση, που θα γνωρίσουμε μαζί μέσα από το εργαστήριο! Τη βόλτα μας συχνά συνοδεύει το κελαίδισμα πουλιών, που κατοικούν σε αυτή την πράσινη όαση.

Σε περίπτωση που ο καιρός είναι βροχερός ή οι ανάγκες της ομάδας είναι τέτοιες, χρησιμοποιούμε τον στεγασμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου Λαικής Τέχνης του χωριού! Το μουσείο βρίσκεται στο γραφικό πλακόστροτο ιστορικό πυρήνα του χωριού, τον οποίο θα περπατήσουμε και παρέα!


Τι μπορεί να συμβεί στο βιωματικό εργαστήριο του Δάσος και αγάπη

Το δάσος και αγάπη είναι μια πολυδιάστατη ζωντανή βιωματική εμπειρία που προσαρμόζεται και συνδημιουργείται με τους/τις παρευρισκόμενους/ες. Αυτό γιατί, παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν βρίσκομαστε σε επαγρύπνηση των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε, παρά όταν παθητικά δεχόμαστε πληροφορίες. Έτσι, καμιά συνάντηση δεν είναι ίδια, μπορείτε να συμμετέχετε σε όλες!

Επίσης, οι δραστηριότητες διαμορφώνοντε ανάλογα της ηλικίας και της φυσικής κατάστασης των παρευρισκόμενων αλλά και των καιρικών συνθηκών!

Το εργαστήριο, ξεκινά στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Εκεί γνωριζόμαστε μεταξύ μας, σε ένα κύκλο εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε στο μονοπάτι της φύσης, όπου οι συμμετέχοντες/χουσες εξοικειώνονται και εξερευνούν αναλόγως του εκάστοτε εργαστηρίου, μια γκάμα δραστηριοτήτων, που αφορούν την αναγνώριση της Κυπριακής χλορίδας και την εξοικείωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Μαθαίνουμε πώς φυτεύουμε σπόρους αλλά και πώς να τους συλλέγουμε. Κατασκευάζουμε σβόλους, ως φυσική μέθοδο αναδάσωσης. Άλλοτε εξερευνούμε την επιβίωση στη φύση, συλλέγουμε και κατασκευάζουμε σκηνή από παραποτάμια καλάμια, ασχολούμαστε με το δέσιμο σχοινιών, την ανάπτυξη της αίσθησης του προσανατολισμού. Επιπλέον, δημιουργούμε χειροποίητες κατασκευές με φυσικά υλικά, όπως φυτολόγιο, εκρεμές με ξύλα, φωλιά πουλιών από πηλό και ξερά χόρτα, μάσκες με φύλλα.

Παρακλάδι του ΄Δάσος και αγάπη΄είναι το Ένσυναίσθηση και αγάπη΄ το οποίο αφορά τον ψυχισμό μας. Το ενσυναίσθηση και αγάπη είναι ένα βιωματικό εργαστήριο στο οποίο εξερευνούμε συναισθήματα που συναντήσαμε στο μονοπάτι της φύσης ή στο Μουσείο του χωριού, που δημιουργήθηκαν μέσα από συζήτηση ή και χρησημοποιώντας κάρτες συναισθημάτων. Έπιτα τα μεταφέρουμε σε κάποιο υλικό όπως χαρτί ή κάποια κατασκευή, πάντα χρησημοποιώντας φυσικά υλικά. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει προϋπάρχουσα καλλιτεχνική γνώση για τη συμμετοχή σε αυτό το εργαστήριο, μονάχα να μπορείς να αισθάνεσαι!

Άλλοτε επιλέγω ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο που θεωρώ πως ταιριάζει με την ομάδα, και σας το διαβάζω – μια πρακτική που ονομάζω ‘Διάβασμα και αγάπη΄. Επιλέγω ένα ασφαλές μέρος όπου οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να χαλαρώσουν και να αισθανθούν άνετα. Αυτό συνήθως είναι έξω στη φύση. Εάν κάποιος/α επιθυμεί να μας διαβάσει, είναι και αυτό καλοδεχούμενο. Οι συμμετέχοντες έχουν στο πλάϊ τους χαρτί, μολύβια ή κάποια φυσικά υλικά. Μπορούν να σημειώσουν με λέξεις, σύμβολα, σχέδια οτιδήποτε τους περνάει από το μυαλό, αφού το διάβασμα έχει τελειώσει. Επιλέγουν να μοιραστούν τα σχέδια και κάποιες ιδέες τους με την ομάδα ή και όχι.

Στον ταχύρυθμο κόσμο που ζούμε, το να υπάρξει χρόνος για διάβασμα είναι πολυτέλεια, εώς και ρομαντικό – δεν χρειάζεται ίντερνετ, ρεύμα ή συνδρομή. Έχουμε συνηθήσει να μας εκτοξέυεται η πληροφορία στο μικρό διάστημα του ενός λεπτού (instagram/facebook stories). Η διαδικασία του να σου διαβάσει κάποιος/α κάτι, ανασύρεται από την παιδική μας ανάμνηση, όταν οι φροντιστές μας, μας διάβαζαν γιατί δεν ξέραμε να διαβάσουμε. Είναι μια πράξη αγάπης, αφού κάποιος/α αφιέρωσε το χρόνο του, για να σου διαβάσει. Το να ακούς ένα ηχογραφημένο βιβλίο, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την εμπειρία. Στην ηχογράφιση λείπει πάντα η ανθρώπινη επαφή και στην προκειμένη, η δυναμική της ομάδας. Αυτή η ξεχωριστή πρακτική σου δείνει τον τόπο και το χρόνο να ρίξεις τους ρυθμούς και να με ακούσεις, να σε ακούσεις.

Επιστρέφουμε στο μουσείο, όπου και κλείνουμε τις συναντήσεις συνήθως με χαλάρωση, και μοίρασμα ιδεών.


Γιατί να συμμετέχω ή να φέρω το παιδί μου στο Δάσος και αγάπη

Στο Δάσος και αγάπη είμαστε και μαθητές και δάσκαλοι. Σε αυτό το περιβάλλον, επικροτείται η διαφορετικότητα και παραχωρείτεαι ο χώρος και ο χρόνος να αναπτυχθεί η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, ούτως ώστε το κάθε άτομο μαθαίνει από το άλλο, και συνάμα εμπνέει την υπόλοιπη ομάδα. Δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων:

  • Αυτοπεποίθηση
  • Συγκέντρωση
  • Ανάπτυξη αυτονομίας και αυτάρκειας αλλά και παράλληλα εκτίμηση της σημασίας της ομάδας
  • Ενσυναίσθηση ως προς τα διάφορα πλάσματα της γης (ζώα, φυτά)
  • Φυσική κατάσταση
  • Ευρηματικότητα
  • Ανάπτυξη καινούργιων φυσικών ενδιαφερόντων και θεραπεία μέσω της επαφής με τη φύση
  • Καλύτερη κατανόηση του κόσμου
  • Κοινωνικοποίηση
  • Συναισθηματική νοημοσύνη
  • Πνευματικότητα

Πρακτικές πληροφορίες

>Το βιωματικό εργαστήριο διαρκεί 2 ώρες, υπάρχουν 2 εργαστήρια ανά μέρα στις 11:00 – 13:00 και 15:00 – 17:00 κάθε Σάββατο και ορισμένες Κυριακές! Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα πιο συγκεκριμένα από τη σελίδα μας στο facebook και στο instagram.

>Είναι επιθυμιτό να έρχεστε στη συνάντηση μας, 15 λεπτά πριν την έναρξη για να κάνουμε την εγγραφή και να σας εξηγήσω τα απαραίτητα!

>Χρειάζεται κράτηση θέσης για τη συμμετοχή σας, την οποία μπορείτε να κάνετε τηλεφωνικώς ή στέλνωντας γραπτό μήνυμα ή από τη σελίδα μας στο facebook. Παρακαλούμε ενημερώστε μας εάν είστε ελληνόφωνος/η ή αγγλόφωνος/η και την ηλικιακή σας ομάδα 0-3 ετών (συνοδεία από ενήλικα) / 3-6 ετών / 6-12 ετών / 12-18 ετών / 18 + / 65 +

> Να φοράτε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια πεζοπορίας.

>Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη διεύθυνση για τυχών θέματα υγείας.

>Όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για φυσικές κατασκευές (τετράδιο, χαρτιά, κόλλες, μολύβια, κορδόνια κτλ.) & Χρήση εξοπλισμού κάμπιγκ (αιώρα, υπνόσακος, σχοινιά, χαλάκια, μαξιλάρια, πανιά, σκεύη, σκηνή κτλ.) & Σπόροι και εργαλεία φυτέματος & Εργαλία για κατασκευές, παρέχοντε από το εργαστήριο.


Τι να έχω μαζί μου

  1. νερό (ιδανικά σε παγουράκι για μείωση της χρήσης πλαστικού και ξαναγέμισμα από τη στέρνα του χωριού)
  2. δεύτερα ρούχα (και κάλτσες, εσώρουχα) σε περίπτωση που ιδρώσετε ή βραχείτε
  3. αντιανεμικό ή μπουφάν και χειμερινά γάντια ανάλογα του καιρού
  4. χαρτομάντιλα
  5. σνακ / φρούτο εάν το επιθυμίτε
  6. σακούλι για σκουπίδια

Κόστος

Το Δάσος και αγάπη στην παρούσα φάση είναι μια ευγενική χορηγία του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο ευχαριστώ για την επιλογή, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη.


Γιατί ξεκίνησα το Δάσος και αγάπη

Μετά από τριβή, πάθος και αγάπη για τη φύση και τη φυσική ζωή, αποφάσισα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, γιατί όταν κάτι καλό εξαπλώνεται, δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει! Έμπνευση μου, αποτέλεσε η παιδαγωγική του δάσους, ένας θεσμός που έχει ήδη εδραιωθεί στο εξωτερικό και η ίδια η φύση, η οποία πιστεύω πως είναι το καλύτερο σχολείο!

Μέσα από προσωπική εμπειρία στο συμβατικό σύστημα εκπαίδευσης, τόσο σαν μαθήτρια όσο και σαν εκπαιδευτικός, όραμα μου είναι να δώσω, ότι έχω στερηθεί – φύση, αγάπη και συναισθήματα.


Η Ελένη Φύλα, γ.1988, έχει εργαστεί σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όπως επίσης έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ασχολείται με τη περφόρμανς. Είναι άριστη απόφοιτος της Ανώτατης Καλών Τεχνών Αθήνας με κατεύθυνση στα παιδαγωγικά. Επίσης φοίτησε στην σχολή Εφαρμοσμένων και Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Παρακολουθεί σεμινάρια Θεραπείας μέσω της Τέχνης και συνεργάστηκε με το Σχολείο του Δάσους της Κύπρου. Είναι ακτιβίστρια, ναυαγοσώστρια, χειρίστρια ταχύπλοου, ιστιοπλοϊκού, οδοιπόρος, καλλιεργήτρια περμακουλτούρας, έχει μεγάλη εμπειρία σε κατασκήνωση και επιβίωση σε δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς παροχή ρεύματος και συμβατικής τροφοδοσίας.


Επικοινωνήστε στο eleni.phyla@gmail.com ή συμπληρώστε την πιο κάτω φόρμα